Schimmelnagel laseren

Wat is een schimmelnagel?

Een schimmelnagel (ook wel: kalknagel, onychomycose) is een nagel die geïnfecteerd is met een schimmel of gist. Hierdoor ontstaan veranderingen aan de nagelplaat. Schimmelnagels komen zeer veel voor. Het overgrote deel van de schimmelnagel (98%) is aan de voeten te vinden. schimmelinfecties aan de vingernagels zijn zeldzaam.

Hoe ziet een schimmelnagel eruit?

Een schimmelinfectie aan de nagel kan zich op verschillende manieren presenteren. Veel voorkomende verschijnselen zijn:

  • Het gedeeltelijk loslaten van de nagelplaat aan de top van de nagel (distale onycholysis),
  • Hoornvorming onder de nagelplaat waardoor deze omhoog geduwd wordt.
  • Oppervlakkige witte verkleuring van de nagelplaat (oppervlakkige mycose)

Uit eindelijk kan in sommige gevallen de hele nagelplaat verloren gaan.

Hoe ontstaat schimmel aan de nagels?

Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels, heeft meestal een prima afweer tegen schimmels. Schimmelinfecties ontstaan vooral in slechte groeiende nagels, in vochtige nagels en in beschadigde nagels. Onder die omstandigheden nemen ´sporen´´ van schimmels hun kans waar om zich verder te verspreiden. De sporen van schimmels houden zich vooral in onze omgeving op en we komen er dus ook gemakkelijk mee in contact. Vooral gemeenschappelijke douches van kleedkamers, zwembaden, sporthalen en sauna's zijn berucht.  wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. als u vervolgens uw voeten onvoldoende afdroogt, in kunststof sokken en knellende schoenen glijdt, en bovendien overmatig transpireert is de kiem voor een schimmelinfectie kan namelijk miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.  

Wie krijgt het?

Oudere mensen hebben ongeveer 30x grotere kans om een schimmelnagel te ontwikkelen dan kinderen. De oorzaak hiervan is niet helemaal duidelijk. Mogelijk speelt het feit dat kindernagels sneller groeien dan nagels van volwassenen hier een rol.

Wat kan een Huidtherapeute voor u doen?

Het laseren van schimmelnagel met licht/en lasertherapie is de meeste effectieve behandeling van deze vervelende en hardnekkige aandoening.

Voorbereiding

De nagel moet een normale dikte hebben. Soms is het aan te raden om de nagels door een pedicure te laten voorbereiden op laserbehandeling, de huidtherapeute kan tijdens het intakegesprek hierover adviseren.

Behandeling

De kop van de laser wordt op de nagelplaat gezet en geeft een aantal korte lichtpulsen af. De energie uit deze lichtpulsen wordt omgezet in warmte. Door de absorptie van deze warmte wordt de schimmel/die zich onder de nagelplaat bevindt/gedeactiveerd. De behandeling is snel, veilig en praktisch pijnloos. Er zijn geen neveneffecten bekend van deze behandeling. 

Resultaat en bijwerkingen

Na een tot 3 behandelingen, met een interval van vier tot zes weken, wordt de lasertherapie gestopt. Indien uw kalknagels langdurig en hevig aangetast zijn, kan de behandeling na zes maanden herhaald worden.

Een teennagel groeit gemiddeld 1 mm per maand. U kunt dus na acht tot tien weken de eerste resultaten zien. Bij meer dan de helft van de behandelde patiënten in de aangetaste nagel  na negen tot twaalf maanden uitgegroeid tot een normale, gezonde nagel. Het overige deel van de patiënten ervaart een uiterlijke verbetering. Het groeiproces van de nagel kan door verschillende factoren vertraagd worden. 

ND: Yag-laser

De nieuwste behandeling op het gebied van schimmelnagels in de laserbehandeling met de ND:YAG-laser. Klinische studies tonen aan dat deze laserbehandeling bij meer dan 50% van de patiënten een aanhoudende verbetering geeft. Tijdens de behandeling vernietigd het laserlicht de schimmels zonder de nagels, het nagelbed of de omliggende huid te beschadigen. De laser verhit alleen de nagel, waardoor de schimmels worden vernietigd. Deze warmte is voelbaar maar goed te verdragen. Het aangetaste deel van nagel groeit uit en maakt plaats voor een gezonde nagel. Deze behandeling wordt gedaan door onze gediplomeerde Big-geregistreerde huidtherapeute. Er zijn minimaal drie behandelingen nodig voor een duurzaam en blijvend resultaat.   

Instructies na de behandeling

Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u na de behandeling een nieuwe schimmelinfectie voorkomt. Houd u zich daarom aan de volgende leefregels tot u weer gezonde nagels heeft.

  • Gebruik elke dag na het douchen miconazol crème rondom alle nagels en nagelriemen.
  • Knip een keer per week uw nagels kort en maak deze zo nodig glad met een vijl. Verwijder 'dode' huid rondom uw nagel met een nagelborstel.
  • Behandel een keer per maand al uw schoenen met miconazol strooipoeder.
  • Was uw sokken op 60 graden c. indien dit niet mogelijk is, behandel uw sokken na iedere wasbeurt met miconazol strooipoeder.

Als u weer gezonde nagels heeft, is het van belang om nieuwe schimmelinfecties aan de voeten te voorkomen. Dit doet u door:

  • Uw voeten goed af te drogen, ook tussen uw tenen;
  • Slippers te dragen in openbare ruimtes zoals douchruimtes, sauna's en zwembaden.

Verwijzing en vergoeding

Voor de behandeling van schimmelnagels heeft u geen verwijzing van huisarts of medische specialist nodig, tenzij uw zorgverzekeraar daarom vraagt. vergoeding afhankelijk van soort behandeling en voorwaarden zorgverzekering. In de polis van uw zorgverzekering kunt u lezen, of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van behandeling(en).

Bekijk onze tarieven